Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En annan gång kanske man ska använda sig av en erfaren konstnär som hade genomskådat detta ganska lätt, säger Åke Bergqvist. Foto: Olof Peterson/SVT/Växjö kommunVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vinnande konstverk var plagiat: ”Hade aldrig hänt med en konstnär i juryn”

Uppdaterad
Publicerad

Den som vann Växjö kommuns tävling om uppdraget att göra en stor muralmålning hade plagierat. Nu menar Växjökonstnären Åke Bergqvist att man skulle haft med en konstnär i juryn – för då hade detta aldrig hänt.

Hör Åke Bergqvists kritik i spelaren

På tisdagen presenterade Växjö kommun vinnaren i kommunens stora muralmålningstävling. 108 bidrag hade kommit in, och vinnare blev konstnären Junior Lindgren.

Men kort därefter började kritik hagla på sociala medier. Vinnarbilden var inte ett originalverk, utan en kopia från ett så kallat stockfoto på nätet.

Så här ser bilden ut på den sida på nätet där den går att ladda ner gratis.

Kommunalrådet: ”Ska göra om och göra rätt”

Enligt kommunalrådet Anna Tenje (M), som suttit med i juryn, har flera bildgooglat på konstverket utan att få fram något resultat.

– Så kan det bli ibland, det är den mänskliga faktorn, säger Anna Tenje.

Det var efter att vinnaren tillkännagavs på tisdagen som Växjökonstnären Åke Bergqvist reagerade i sociala medier.

– En annan gång kanske man ska använda sig av en erfaren konstnär som hade genomskådat detta ganska lätt, säger Åke Bergqvist.

Men enligt Anna Tenje har den kommunala konsthallen och konstnärernas hus Italienska Palatset fått frågan om att delta i juryn, men tackat nej.

Vinnaren: ”Inser att det var klumpigt”

När SVT kontaktar Junior Lindgren svarar han att han bara använt bilden från nätet som referens och att hans verk skulle vara ”markant annorlunda.”

Vidare skriver han att ”färgerna som skulle användas skulle få bilden att ändra stil och utförande ganska mycket” och att han inser så här i efterhand att det var klumpigt och otydligt i ansökan.

Senare på onsdagen meddelade Växjö kommun att Junior Lindgrens bidrag är diskat, och att uppdraget i stället ska gå till tvåan i tävlingen.

Ett stockfoto, eller köpebild, är en bild som ligger tillgänglig på nätet under licens. Licenserna säljs ofta av en bildbyrå, men det finns också bilder som erbjuds gratis mot att licensavtalen följs.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer