Jonas Eek, polisområdeschef och Admir Smailagic, insatsledare. Foto: Peter Magnusson/SVT

Vapen, narkotika och pengar – beslagen från polisens insats

Uppdaterad
Publicerad

Flera beslag av vapen och narkotika och tre personer som sitter anhållna. Det är resultatet efter att polisinsatsen Operation försommar som inleddes i Arabyområdet i går.

Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen presenterade polisen i Växjö resultatet av polisinsatsen i Arabyområdet, där över 100 poliser medverkar. Bland annat har myndigheten tagit vapen, narkotika, ammunition och pengar i beslag.

Operationen är den största någonsin i Växjö, som riktar sig mot kriminella nätverk. Totalt har 89 personer visiterats, 34 bilar genomsökts, och nio husrannsakningar genomförts.

Gemensamma utrymmen i över 50 hyreshus har också genomsökts.

Ni går in och genomsöker hus där folk bor, kontrollerar dem på gatorna. Hur upplevs det egentligen?

– Vi gör inte sök i folks bostäder om de inte är misstänkta för brott. De allmänna söken är i grönområden, trapphus, källare, tvättstugor. Många boende vill inte att dessa utrymmen ockuperas av kriminella nätverken, så vi har fått en positiv feedback, säger insatschefen Admir Smailagic.

Vapen och narkotika

Misstänkta brott som polisen har uppdagat handlar bland annat om vapenbrott, drograttfylleri, narkotikabrott och penningtvättsbrott. En person som var efterlyst i ett tidigare ärende har påträffats och gripits.

Men redan i planeringen av operationen upptäckte polisen tillslag på grund av misstänkta brott.

– Det dök upp information som vi inte kunde vänta på. Så där sitter tre redan häktade i två olika ärenden, säger Admir Smailagic.

Hör Admir Smailagic berätta mer om insatsen, vapnen och de kriminellas reaktioner i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.