Magnus Hellström, chef Ottenby Fågelstation, konstaterar att vissa fåglar är sena i år. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson

Färre flyttfåglar i april: ”Trenden är bruten”

Publicerad

Fågelentusiaster har haft lite motvind i år. Den kalla våren har gjort att en del fåglar inte har kommit till södra Öland än. Men enligt Ottenbys fågelstationschef ska man fortsätta hålla ögonen öppna.

– Under de senaste decennierna med ett allt varmare klimat har vi sett att fåglarna kommer tidigare och tidigare, men i år har den trenden brutits, berättar Magnus Hellström, fågelstationschef på Ottenby fågelstation.

Senare än vanligt

Trastar och rödhakar ska anlända, men det kalla aprilvädret har gjort att de är senare än vanligt. De första fåglarna kom dock som vanligt i februari, såsom sånglärkor, starar och tofsvipor.

Praktejdern har setts i Stora rör och den kan man även få syn på vid Ölands södra udde, men han föreslår att man hellre beger sig till andra områden.

– Det är så brett vid den här udden att det blir svårt att se den, men om man tar sig till Färjestaden eller Kalmar så kan man få se en handfull, eller upp emot tio stycken.

2020 ett rekordår

Ringmärkningen av fåglar påbörjades den 15:e mars, och i nuläget har ungefär tvåtusen fåglar ringmärkts varav hälften var på första april.

– Det var den enda riktigt bra dagen för ringmärkning.

2020 var ett rekordår för fågelmärkning med 30 000 tusen ringmärkta fåglar, men om detta år kommer att bli ett sämre år är svårt att sia om än, menar Magnus Hellström.

Hör Ottenby Fågelstations chef Magnus Hellström berätta mer om vårens flyttfåglar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.