– Det finns olika rapporteringsvägar och kriterier. Egentligen är det först när pandemin är över som det går att få en gemensam och samlad bild, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Om en person dött på sjukhus, på ett särskilt boende eller i hemmet rapporteras dödsfallen in till olika register.
Region Kalmar län har valt att enbart redovisa antalet som avlidit på länets sjukhus i covid-19 och vid dödsfallet var folkbokförda i Kalmar län. På fredagsmorgonen rörde det sig om 18 personer.
Samtidigt redovisade Folkhälsomyndigheten under fredagen 25 dödsfall i Kalmar län som bekräftats via provtagning, då finns även de som provtagits på till exempel särskilda boenden för äldre med. Även var patienten är folkbokförd kan påverka. Folkhälsomyndigheten samkör ett par gånger i veckan sitt register med befolkningsregistret, för att se om någon har avlidit.
31 dödsfall enligt Socialstyrelsen
Socialstyrelsen redovisar däremot statistik som bygger på dödsorsaksregistret. En läkare har tre veckor på sig att skicka in dödsorsaksintyg till registret. Den statistiken omfattar både dödsfall där man gjort provtagning men också dödsfall som bygger på läkarens bedömning av symtom. Fram till den 12 maj hade 31 dödsfall i covid-19 i Kalmar län registrerats i det registret.
– Över tid tror jag att socialstyrelsens siffror, ger den bästa bilden. Då får man med även fall där man inte hunnit provta patienten. Men vi har inte tillgång till de siffrorna och därför har vi valt att bara redovisa de siffror som vi kan plocka ut ur vår journalsystem, säger Lisa Labbé Sandelin, på fredagens presskonferens.