Arkivbild. Foto: Privat

Vargen i Kronoberg är skjuten – snön hjälpte jägarna att spåra upp den

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som fällt flera får vid länsgränsen i sydvästra Kronoberg är nu skjuten. Det meddelade Länsstyrelsen på tisdagseftermiddagen.

Vargen ifråga kommer från Sjundareviret, ett område söder om Stockholm. Den har sedan sommaren angripit flera får och andra tamboskap vid länsgränsen där södra Kronoberg, norra Skåne och Halland möts. Därför beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt den 7 november.

Drygt två veckor senare fick jägarna tag på vargen vid Äsphult i Ljungby kommun.

– Det är en allvarlig sak som jag inte tar lätt på, men jag är glad att det skett effektivt utan komplikationer. I det här fallet känns det ju nödvändigt, känner mig lättad men inte glad, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Därmed slutar skyddsjakten att gälla i området.

Spåren syntes i snön

De stora snömängderna var till stor hjälp i spårningsarbetet.

– Hade det det inte snöat hade våra chanser minskat.  Att man kan spåra i snön gör ju en väldigt stor skillnad. Vi har kunnat ringa in den och genomföra en skyddsjakt enligt plan, säger Magnus Lundmark.

Nu ska vargen analyseras på statens forskningslaboratorium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.