Vattennivåerna stiger

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen håller krismöten med de inblandade i räddningsarbetet kring översvämningarna, nu när reningsverk hotas av vattenmassorna.

– Det finns just nu inte mycket mer marginal att gå på när det gäller områden kring Hulingen i Hultsfred, säger Mikael Nilsson som är tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen till Smålandsnytt.

Med andra ord är alltså områdena kring Hultsfred och sjön Hulingen hårt drabbade av vattenmassorna efter helgens regn. Flera dammluckor i närheten har öppnats, till exempel Hagelsrum, för att försöka få bort vattnet som kommer uppifrån Mariannelund.

– Det är som en klump som kommer, med viss fördröjning. Just nu måste vi ta ställning till vilka intressen som är viktigast att skydda, säger Mikael Nilsson.

Bygger just nu barriärer
I nuläget håller Hultsfreds och Målillas reningsverk på att vallas in. Det byggs barriärer för att inte vattnet ska forsa in i dessa byggnader för om det skulle ske skullle det kunna innebära stora skador. 

– Konsekvensen skulle kunna bli att orenat vatten forsar ut under lång tid, säger Mikael Nilsson.

Har krismöten
Där Emån rinner i Mönsterås kommun har vattnet höjts snabbare än vad man trodde och vad prognosen sa.

Länsstyrelsen i Kalmar har återkommande krismöten med bland andra SMHI, Trafikverket, berörda räddningstjänster och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Vi har också rapporterat om läget till regeringskansliet, säger Mikael Nilsson.

– Bland annat har vi fått 1200 meter barriärer som har satts upp och containrar med pumpar.

Stora flöden

I nuläget är flödes-toppen nämligen vid Målilla där det forsar fram runt 100-120 kubikmeter vatten per sekund ner i Emån, detta är ungefär tio gånger mer vatten än ett normalt sommarflöde. Vattnet fortsätter sedan nedströms mot Högsby, där vattennivåerna började stiga redan igår och har fortsatt stiga under dagen.

– Inom Emåförbundet kan vi nu inte göra så mycket mer än att informera, vi har gjort vad vi har kunnat hittills. Vi har öppnat alla regleringsluckor som vi har ansvar för fullt ut. Men det fanns inga indikationer på att det skulle bli så här, därför kunde vi inte heller förbereda oss på det tidigare, säger Bo Troedsson, verksamhetsansvarig på Emåförbundet.

Hur skulle du beskriva situationen nu?

– Situationen under kontroll, fast det är jätteproblem överallt, vi vet vad som kommer att hända. Nu har vi också SMHI på plats som stöttar med information.

Kulmen nådd norrut

Kulmen är nu nådd i Mariannelund i Eksjö kommun, men läget är fortfarande inte under kontroll. Hittills har räddningstjänsten pumpat ur vatten ur runt 200 fastigheter i Eksjö och Vetlanda kommuner till följd av helgens kraftiga regn. De stora vattenflöderna i Silverån är nu på väg nedströms och sjön Hulingen i Hultsfred stiger kraftigt med uppemot 40 centimeter per dygn och detta kommer att fortsätta några dagar till. Räddningstjänst och Hultsfred kommun bygger nu vallar runt reningsverket i Hultsfred och även vattenverket i Målilla har fått en skyddande vall.

Mer regn väntas
Under de kommande fem dygnen finns det risk för att 10-20 milliimeter mer regn ska falla, ibland i samband med åskskurar, i de drabbade områdena enligt SMHI.

Vattenmassorna väntas snart dra vidare mot Högsby och Mönsterås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet