Foto: TT/Håkon Mosvold Larsen

Vattnet tillbaka efter den stora läckan

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet var avstängt i flera timmar i Urshult i Tingsryds kommun på grund av en större vattenläcka som upptäcktes natten mot måndagen.

Vid lunchtid på måndagen meddelade kommunen att vattenläckan var lagad, men att vattnet kan vara missfärgat.

Det var för att kunna reparera ledningen som vattnet stängts av och mellan 800 och 900 personer var berörda. Läckan upptäcktes vid tretiden på natten mot måndagen när förbrukningen av vatten blev väldigt hög, trots att det var natt.

– Vi fick ett larm från vattenverket att det gick ut väldigt mycket vatten och så småningom kunde vi lokalisera läckan till Kvarnamåla. Det är ganska mycket vatten som här läckt ut i området, säger Carina Axelsson, VA-chef i Tingsryds kommun.

Gick snabbare än beräknat

Enligt den första prognosen trodde ansvariga på kommunen att vattnet skulle vara tillbaka till kvällen, men det gick snabbare än väntat att laga vattenläckan.

– Det brukar ta oss mellan åtta och nio timmar att laga en vattenläcka av det här slaget, sa Carina Axelsson till SVT Nyheter Småland vid niotiden på förmiddagen.

Vattentankar ställdes upp vid servicehuset i Urshult för dem som behöver hämta vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.