Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– De höga priserna i Europa smittar av sig till framförallt södra Sverige där elpriserna är mycket högre än i Norrland, säger Mats Lundin, affärsområdeschef Elnät VEAB. Foto: SVT

Växjö Energi höjer elnätsavgiften – risk för fler höjningar nästa år

Publicerad

Den 1 januari 2022 höjer Växjö Energi Elnät AB elnätsavgiften med 8 procent. För en mellanstor villa kan det innebära en ökning med ungefär 26 kronor i månaden, enligt VEAB.

– Förra året gjorde vi en sänkning av elnätsavgiften på grund av pandemin. Nu känner vi att det finns förutsättningar för att ta tillbaka de priserna och dessutom har elpriset gått upp väldigt mycket, säger Mats Lundin, affärsområdeschef Elnät Växjö Energi.

Sedan sommaren har elpriset ökat mycket i Sverige och beror dels på de höga gaspriserna i Europa, enligt Mats Lundin.

– De höga priserna i Europa smittar av sig till framförallt södra Sverige där elpriserna är mycket högre än i Norrland, säger han.

26 kronor i månaden mer

Den nya elnätsavgiften efter årsskiftet ökar med ungefär 13 kronor i månaden för en lägenhet, 26 kronor för en villaägare med fjärrvärmeuppvärmning och 53 kronor för en större villa med eluppvärmning, enligt VEAB:s beräkning.

Anledningen till att avgiften nu höjs är att när elen transporteras så uppstår överföringsförluster. Detta har lett till att Svenska kraftnät som förvaltar stamnätet och regionnätsägare som Eon har höjt sin avgift, vilket nu leder till att VEAB höjer avgiften gentemot kunderna.

– Det har blivit katten på råttan-effekt i med att elpriset har ökat så pass mycket som det har gjort. Högre elpriser gör att Svenska Kraftnät och regionnätsägaren Eon måste kompensera sig, och det lägger de på priset gentemot oss, säger Mats Lundin.

Även Eon planerar en höjning av elnätspriset under 2022, men inte för hushållskunder utan för företag anslutna till regionnätet och små och medelstora företag i lokalnätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer