Växjö kommun gör nytt försök att begränsa fyrverkerier

Publicerad

Växjö kommun vill begränsa allmänhetens möjligheter att skjuta fyrverkerier. Nu föreslås totalförbud i vissa områden i centrum – och en förkortad tid för raketskjutande vid påsk, valborg och nyår.

I ett förslag som ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott den 26 januari föreslås ett totalförbud mot fyrverkerier i vissa delar av Växjö centrum – om man inte har polistillstånd. Dessutom vill kommunledningen korta tiden som fyrverkerier får användas under påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton – från 12.00-03.00 idag – till 18:00 till 03:00 i framtiden.

– Fyrverkerier orsakar stora problem med flera incidenter, brott och olyckor varje år. Problemen tenderar dessutom att öka och förvärras i takt med att fyrverkerier används som ”vapen” mot bland annat blåljuspersonal och näringsidkare, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen har tidigare försökt driva igenom ett totalförbud mot fyrverkerier i kommunen – men det beslutet upphävdes av Länsstyrelsen.

– Problemen kvarstår dock och därför gör vi nu istället en skärpning i våra lokala bestämmelser. Förhoppningsvis får vi stöd från länsstyrelsen den här gången, säger Anna Tenje.

De nya skärpta bestämmelserna, ska efter beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, också prövas av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.