Foto: SVT

Hyresbråket i Växjö – kommunen kända för trögflytande förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår förhandlingarna kring 2019 års hyressättning. Enligt Hyresgästföreningen region Sydost så tillhör Växjö den kommun som det är svårast att förhandla hyror med. Ett uttalande som till och med får visst medhåll av Växjöbostäder.

Det var i tisdags som det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder gick ut med att man vill höja hyrorna med sju procent. En hyressättning som ligger tre procent över branschorganisationernas rekommendation. Något som också möttes av skarp kritik från Hyresgästföreningen Sydost.

– Bland de 52 kommuner som ingår i Hyresgästförningen region Sydost så tillhör Växjö den kommun som varit svårast att förhandla med. Det har under en längre tid varit känt i hela landet att det är så här, säger Björn Johansson som är ordförande i Hyresgästföreningen Sydost.

Björn Johansson är ordförande i Hyresgästföreningen Sydost. Foto: Hyresgästföreningen

Vad beror det på?

En stor del har att göra med att vi ser olika på hur det lagstadgade bruksvärdet ska utformas för hyressättningen av lägenheterna.

Bruksvärdeshyra efterfrågas

Ett bruksvärde av en lägenhet är en slags lagstadgad riktlinje på vilket värde en lägenhet har beroende på till exempel läge, standard, planlösning och förmåner som hiss eller god fastighetsservice. För detta tillämpas en så kallad bruksvärdeshyra.

Enligt Växjöbostäder så har lägenheter som är byggda fram till 1980 en fast hyresnivå utan hänsyn till vilken del av staden som lägenheten ligger. De menar att hyran är densamma oavsett om bostaden ligger nära centrum eller i stadens utkant.

Låst läge kring värdet

Båda parterna i förhandlingen är överens om att bruksvärdeshyra ska införas på lägenheterna, men låsningen ligger i själva värderingsfrågan.

– Problematiken ligger i att vi inte är överens med Hyresgästföreningen kring hur vi till exempel värderar avstånd till centrum eller hur vi ska värdera en tvättmaskin. Det är kring dessa frågor vi har kört fast och denna förhandlingsprocess har pågått under flera års tid, säger Jennie Isberg som är kommunikationschef på Växjöbostäder.

Men bland de övriga 51 kommuner i region Sydost så har det här lyckats, varför kan ni inte komma överens?

Jag känner till att vi är kända ute i landet för att ha låsningar kring förhandlingarna. Men vi är optimistiska, jag tror att vi kanske behöver ta hjälp av andra kommuner och se vad de gjort för att nå en överenskommelse.

Efterlyser stabilare hyressättning

Enligt Växjöbostäder så skulle bolaget haft högre intäkter om en nivå var satt för bruksvärdet på beståndet av lägenheterna. De menar att det i sin tur skulle ge en mer stabil årlig hyressättning.

– Vi ligger efter i budgeten för underhåll av lägenheterna sedan en lång tid tillbaka, det är därför vi nu föreslår en hyreshöjning på sju procent för att komma ikapp. Hade vi haft en nivå satt för brukshyran hade vi också haft större intäkter, säger Jennie Isberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.