Nu är hyreshöjningarna klara i Laxå – där parterna till slut lyckades komma överens utan medling. Foto: TT

Politisk strid om hyreshöjningen i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

En nödvändig höjning för att kunna rusta upp husen eller en klasspolitik som drabbar hyresgäster? Meningarna går isär om Växjöbostäders planerade hyreshöjning på sju procent.

Förslaget att höja hyrorna med sju procent ser kommunalrådet Malin Lauber (S) som en klassfråga.

– Det är mycket pengar för dem som lever på marginalen. Jag riktar inte kritik mot Växjöbostäder, utan mot majoriteten, som alltid plockar pengar ur våra bostadsbolags bestånd, säger Malin Lauber (S).

Växjö

Hon vill istället att pengar till renoveringar och nybyggnation ska tas ur den kommunala kassan.

Låga hyror under för lång tid

Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö Kommunföretag AB, anser att Växjöbostäders hyror har varit för låga under de senaste åren och att det krävs en drastisk höjning av hyrorna. Hon menar att också att det inte går att betala renovering av bostäder med skattemedel.

– På en marknadsmässig nivå ska man se till vad människor är villiga att betala. Vi ser inte att vi kan subventionera från kommunalt håll, säger Catharina Winberg (M).

Hon pekar också på att hyresrätten är en dyrare boendeform.

– Ur ett affärsmässigt perspektiv jämför man sig med andra kommunala bolag, som kanske höjer hyran med tre till fyra procent, men som inte är så eftersatta som Växjöbostäder, säger hon.

Nya studentbostäder

Även Anders Bengtsson (C) menar att hyresgästerna måste betala mer varje månad.

– Växjö har inte tillräckligt med studentbostäder och kommer därför behöva bygga nytt. Det kommer att kosta, så den långsiktiga lösningen är att höja hyrorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet