Hyresförhandlingarna är avklarade. Foto: SVT

Växjöbostäder föreslår kraftig hyreshöjning

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder behöver mer pengar till underhåll av sina fastigheter och föreslår en kraftig hyreshöjning på sju procent.

– Vi kommer aldrig släppa igenom en sådan chockhöjning, säger Björn Johansson i Hyresgästföreningen.

Hyresförhandlingarna för 2019 pågår mellan Växjöbostäder och Hyresgästföreningen. Hyresrekommendationen från branschorganisationen Fastighetsägarna och SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) är en höjning på 3-4 procent, men Växjöbostäder yrkar alltså på en betydligt högre procentsats.

– Det här är helt orimligt och något slags utspel. Det är mer än dubbelt så stor höjning än något annat bostadsbolag i landet, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.

Växjö

”Ohållbar situation”

Maria Säterdal som är vd på Växjöbostäder förklarar det kraftiga höjningsförslaget med den idag låga hyresnivån och det stora behovet av underhållssatsningar.

– Situationen är inte hållbar för våra områden och hyresgäster. Många har synpunkter som kan kopplas till underhållet, och vi har försökt förhandla fram detta i flera år men förhållningssättet att ”en bra hyra är en låg hyra” har präglat förhandlingarna, säger hon.

”Kommer inte släppas igenom”

Förra hyreshöjningen blev 0,7 procent för Växjöbostäders omkring 8 900 hyresgäster. Den yrkade höjningen på sju procent skulle innebära att en trea med en månadshyra på 6500 kronor skulle landa på 6955 kronor.

– Det finns många som bor på marginalen och skulle behöva flytta vid en sådan chockhöjning. Vi kommer inte släppa igenom några sju procent och därför förstår jag inte ens varför man föreslår detta, säger Björn Johansson på Hyresgästföreningen.

– Vi skulle vilja se att man förutsättningslöst ser till vad som är det bästa för hyresrättens bestånd. Att generellt avfärda ett yrkande istället för att leta lösningar är ju inte så bra i en förhandling, säger Maria Säterdal på Växjöbostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet