Växjö satsar 150 miljoner på att rena sjöar: ”Ska bli klara och badbara”

Uppdaterad
Publicerad

De fyra sjöarna i Växjö: Trummen, Växjösjön, Norra- och Södra Bergundasjön lider av övergödningsproblem trots flera omgångar av restaureringsåtgärder. Görs inget kommer sjöarna att återgå till att vara igenväxta och ha grumliga vatten med mycket algblomning. Därför satsas nu 150 miljoner kronor på att rena sjöarna.

Satsningen börjar gälla i år, och löper fram till 2032, och det är med stor enighet över alla partigränser som satsningen görs. 

För att få och kunna behålla klart och badbart vatten, och för att stabilisera växt- och djurliv i de fyra sjöarna, handlar det främst om två åtgärder: 

• Reduktionsfiske för att fiska ut oönskade arter, som ger smutsigare vatten och minskar möjligheten till ett stabilt och naturligt hållbart fiskbestånd.

• Aluminiumbehandling, som stabiliserar bottenlagren och gör att sedimenten inte läcker bland annat fosfor som orsakar övergödning.

Rena och badbara sjöar i staden

– Det här är mycket viktigt för Växjös utveckling – vi bygger mycket vid sjöarna. Det är en fantastisk möjlighet för växjöbornas rekreation, så det är så klart viktigt att vi ska se till att sjöarna är rena och badbara, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun. 

Ytterligare ett steg i satsningen är att flytta utloppet från avloppsreningsverket från Norra Bergundasjön till en våtmark på 73 hektar som man vill anlägga. Bara den delen av projektet beräknas kosta 100 miljoner kronor, och 90 procent av den summan förväntar man sig att få i statliga bidrag.

Ska gå att snorkla i

När det är färdigt hoppas man att Växjös sjöar kommer att må bra. 

– Sjöarna kommer att vara klarvattensjöar, väl badbara och med ett friskt ekosystem. Det innebär förhoppningsvis badsomrar utan algblomningar, klart vatten med möjlighet att snorkla och mycket trevligare rekreationsområden och promenadstråk tack vare att vattnet är rent, säger Signe Noresson som är sjömiljöansvarig på Växjö kommun. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.