Fredrik Modéus var en av fem kandidater som hade chansen att bli ärkebiskop. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Växjöbiskopen Fredrik Modéus inte bitter över att brorsan blev ärkebiskop: ”Lyckönskar honom”

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Fredrik och Martin Modéus ställde båda upp i ärkebiskopsvalet, och i går stod det klart att äldste brodern Martin blir den som axlar rollen som Svenska kyrkans främsta företrädare. Brodern Fredrik, tillika kollega, är inte alls bitter över att ha förlorat valet.

– Det känns väldigt bra att Svenska kyrkan fått en ärkebiskop, och det är en person som jag uppfattar som from och nyfiken, säger Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

Men det är ju din bror som blev ärkebiskop, vad tänker du om det?

– Vi har varit kollegor sedan sju år, och vi betraktar varann som kollegor mer än bröder. Jag lyckönskar Martin. Vi har inte hunnit ses än, men vi har smsat. Jag ska ringa honom i helgen, säger Fredrik Modéus.

Kommer du ställa upp i ärkebiskopvalet igen om det blir aktuellt?

– Jag tänker inte riktigt så. Jag har min uppgift här i Växjö, och det är jag jätteglad för och nöjd med. Jag tror ingen biskop tänker “nu ska jag bli ärkebiskop”, utan vi står till förfogande när kyrkan behöver oss.

Martin Modéus från Linköpings stift var favorittippad redan vid nomineringsvalet. Vid den slutliga valrundan fick han 59 procent av rösterna, vilket betyder att han kommer tillträda rollen som ärkebiskop efter Antje Jackelén.

KLIPP: SVT träffade Fredrik Modéus inför valet – och pratade bland annat om ”brödrakampen”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna Martin Modeús biskop i Linköpings stift och Fredrik Modéus biskop i Växjö stift kandiderar nu båda till posten som ärkebiskop. Foto: Svenska Kyrkan

Ärkebiskopsvalet 2022

Ärkebiskopen är den främsta företrädaren för Svenska kyrkan. Nu ska en efterträdare väljas till Antje Jackelén, som går i pension den 30 oktober i år.

Den första valomgången sker på onsdag den 18 maj med start klockan 11. Resultatet väntas vara klart cirka klockan 15.

Om någon av kandidaterna får mer än hälften av rösterna i den första valomgången blir den personen ärkebiskop. Annars genomförs en andra valomgång den 8 juni mellan de två kandidater som fick flest röster i valomgång 1.

Väljarkåren består bland annat av kyrkostyrelsen och förtroendevalda i Svenska kyrkans tretton stift. Totalt är 876 personer röstberättigade i ärkebiskopsvalet 2022.

Sedan tidigare har fem kandidater röstats fram. Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, Martin Modéus, biskop i Linköpings stift och Mikael Mogren, biskop i Västerås stift.

Antje Jackelén går i pension den 30 oktober. Den nya ärkebiskopen tas emot i en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 4 december.

Källa: Svenska kyrkan,TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.