Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aymen Al-Dulaimi och Hamza Hudethe ska snart ta studenten och säger att de gärna hade tagit ett jobb med fyradagarsveckor. Se mer i klippet ovan. Foto: Keith Foster/SVT

Växjöbor: Ja tack till kortare arbetsveckor

Publicerad

Förkorta arbetsveckan från fem till fyra dagar i veckan? Det är något som kommer att testas i höst på flera svenska företag som deltar i en stor forskningsstudie. SVT Småland gav sig ut på stan och frågade Växjöborna om de tror att arbetsmodellen hade funkat i praktiken.

Att förkorta arbetsveckan har varit en politisk fråga i decennier. Nu ska forskaren Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstads Universitet och vid Handelshögskolan i Stockholm, undersöka om det går att leverera lika mycket jobb på kortare tid, samt vad deltagarna väljer att göra på den lediga tiden.

En kommunikationsbyrå i Växjö är ett av de utvalda företagen till testet.

Se vad Växjöborna tänker om arbetsmodellen i klippet ovan.

Studie: FYRADAGARSVECKAN

  • 15-20 arbetsplatser i Sverige ska testa att jobba 32 timmar per vecka, istället för 40 timmar, under sex månader.
  • Studien leds av forskaren Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstads Universitet och Handelshögskolan i Stockholm.
  • Resultatet kommer presenteras i forskningsartiklar och bidra till metadata hos intresseorganisationen 4 Day Week Global.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.