Speedwayklubben meddelar att man inte planerar att ändra klubbnamnet, men att man ska göra en uredning kring konsekvenserna av ett eventuellt namnbyte. Foto: SVT Arkiv / Tomas Nysröm/SVT

Växjöprofessorn om klubbnamnet Indianerna: ”Brist på omtanke”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot loggor och namn inom idrottsvärlden har nått Sverige. Kritiken riktas bland annat mot speedwayklubben Indianerna i Kumla.

SVT har pratat med Gunlög Fur som är professor i historia på Linnéuniversitetet i Växjö.

”Brist på respekt och omtanke”

Gunlög Fur menar att ordet indianer betecknar över 500 olika grupper av människor med olika språk och kulturer, och att det utgår från en stereotyp som kan härledas till filmer, äventyrsromaner och lekar som uppstod efter att urfolken tvingats från sina hem.

– Det är brist på respekt och omtanke om de som betecknas med det här namnet, säger hon.

Men försvararna av namnet menar att namnet indianer ska förknippas med mod och kämpaglöd. Är inte det positivt?

– Det är absolut positiva egenskaper. Men namnet refererar inte till den verkliga historien om vad som hände när européer tog över kontinenten. Namnet ger en bild av en ensidig och romantiserad historia som har byggts upp av äventyrsromaner och lekar efter att urfolken tvingats bort från sina hem av européer, säger Gunlög Fur.

Men hur viktig är det att ett sådant här namn speglar det som skedde i verkligheten?

– Jag tror inte att idrottslag behöver göra det. Men i det här fallet rör det sig om en term som får människor att känna sig sårade och kränkta.

”Är ett starkt varumärke”

Speedwayklubben meddelar att man inte vill ändra sitt namn som klubben haft i över 70 år.

– Vi kommer att göra en utredning och analysera vilka följder ett namnbyte skulle få. Man ska ju komma ihåg att Indianerna är ett starkt varumärke så det skulle påverka klubben väldigt mycket, sade klubbens ordförande Markus Engman i en intervju med SVT Nyheter Örebro.

Hör Gunlög Fur berätta om varför hon anser att idrottsklubben bör byta namn i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.