Foto: Ingvar Karmhed/ TT

Veterinärkrisen på Öland kan snart vara löst

Publicerad

Distriktsveterinärerna ska etablera sig på Öland. Nu påbörjas arbetet med att leta lokaler och rekrytera veterinärer.

Det är brist på veterinärer i Sverige eftersom det enligt Distriktsveterinärerna inte utbildas tillräckligt många. På ett antal orter är det extra svårt att rekrytera – och Öland är en sådan plats.

– Vi har försökt rekrytera veterinärer i beredskap till Öland, men det har varit svårt. Förra året kontaktade vi Jordbruksverket och framförde att det var jättesvårt att upprätthålla beredskapen. Vi kom fram till att det inte finns någon annan lösning än att distriktsveterinärerna startar en permanent verksamhet på Öland, säger Robert ter Horst biträdande chef.

Kommit från andra orter

Distriktsveterinärerna har beredskap dygnet runt. Men eftersom inte Distriktsveterinärerna haft egna veterinärer i området har personal från andra orter åkt till Öland för att lösa situationen.

– I vanliga fall är ju en veterinär hemma och har beredskap, när någon ringer och berättar om en häst som har ont i magen eller katt som är getingstucken så görs en bedömning om det är ett fall att åka på.

Söker boende på Öland

Distriktsveterinärerna som är en statlig verksamhet som går under Jordbruksverket har själva inte haft veterinär på Öland utan har samarbetat med privata aktörer på ön. Men eftersom de privata också har svårt att rekrytera personal enligt Robert ter Horst så är läget akut och måste lösas. Det finns ännu inga beslut på var Distriktsveterinärerna kan tänkas etablera sig på Öland.

– Det återstår många frågetecken. Men på sikt vill vi ha lokaler med till exempel läkemedel, tvättmaskin och andra saker för en god arbetsmiljö. Vi vill på sikt anställa någon som kanske bor på Öland, avslutar Robert ter Horst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.