En man i centrala Gävle har anmält att han natten till onsdag vaknat av att en okänd man tagit sig in i hans lägenhet. Genrebild/Arkiv Foto: Anders Wiklund/TT

Vi drar till fjällen – tjuven drar hem till oss

Uppdaterad
Publicerad

Är du en av dem som gärna reser bort under sportlovet? Var i så fall försiktig med att lämna din bostad utan bevakning. Sportlovsveckan är högsäsong för inbrottstjuvar, men det finns sätt att skydda sig.

Sportlovsveckorna är några av årets mest inbrottsdrabbade veckor. I genomsnitt ökar bostadsinbrotten i landet med cirka sju procent enligt en undersökning som analysföretaget Novus gjorde 2016.

Förra året anmäldes drygt 1 800 bostadsinbrott i hela Sverige under sportlovsveckorna. Oavsett om resan går till fjällstugan eller badstranden är det enkelt för tjuven att se om du är hemma eller inte. Men genom att själv tänka som en tjuv kan du minska risken att bli av med dina ägodelar.

Be grannarna om hjälp

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, menar att det är viktigt att vara medveten om riskerna när man reser bort.

– Om ingen fungerande grannsamverkan finns i området, tala om för grannen att du ska åka bort så att de kan hålla ett extra öga på ditt hus. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt om det börjar snöa. Det viktiga är att det inte ser obebott ut, säger Lina Nilsson.

Statistik från Brottsförebyggande rådet bekräftar detta och visar att risken för bostadsinbrott minskar med 26 procent genom just grannsamverkan.

Så ”lurar” du tjuven på sportlovet

  • Engagera dina grannar i grannsamverkan – uppmärksamhet är det sista en tjuv vill ha
  • Undvik att öppet skriva om dina resplaner på sociala medier.
  • Se till att du har certifierade lås till husets alla dörrar och fönster, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda.
  • Vidarekoppla en eventuell hemtelefon till din mobil, så att någon svarar när det ringer.
  • Lys upp i vintermörkret genom att sätt timer på några lampor i ditt hus.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.