Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har inte lärt mig bromsa än, säger Alica Lövholm. Se vännernas stapplande steg för att lära sig åka skidor. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Viktor och Alice har knappt stått på skidor – nu ska de köra Vasalopp: ”Bestämdes över en öl”

Publicerad

LNU-Studenterna Viktor och Alice bestämde tillsammans med några kompisar att köra årets Vasalopp. SVT följde med de två högst oerfarna skidåkarna ut på träningspass.

– Vi bestämde detta över en öl och då kändes det självklart. Men det är klart, när man kör omkull hela tiden på träning och ligger där så funderar man lite, säger Alice Lövholm.

Första gången de kör Vasaloppet

Vasaloppet

Viktor Rydvall och Alice Lövholm studerar på Linnéuniversitet i Kalmar. De har inte hunnit träna särskilt mycket och än mindre kört något Vasalopp tidigare.

– Vi är ett gäng som kör, men vi har aldrig åkt tidigare. Jag har bombarderat mina kompisar med frågor,, säger Alice Lövholm.

”Handlar om att överleva loppet”

Alice kör tjejvasan och Viktor Rydvall öppet spår. SVT Nyheter Småland träffade nybörjarna under sista träningspasset på konstsnön i Svartbäcksmåla i Nybro.

– Man får inte gå ut för hårt är tipset jag har fått. För mig handlar det mest om att bara överleva loppet, säger Viktor Rydvall.

Den 3 mars är det dags för det stora Vasaloppet. Då är det också jubileum, för det är det 100:e Vasaloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet