Foto: TT

Vildsvinskött kan komma att säljas

Uppdaterad
Publicerad

I fjol sköts fler än 100 000 vildsvin i Sverige och vildsvinsstammen växer och avsskjutningen ökar. Men det mesta av köttet blir kvar hos jägarna eftersom de inte får sälja köttet vidare. Men nu ger regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att föreslå hur man kan förenkla villkoren och få en ökad omsättning.

Svenska Jägareförbundet, som har drivit frågan länge, välkomnar utredningen.

– Det kan öka efterfrågan och därmed öka avskjutningen. Annars får vi ett etikproblem, man skjuter vildsvin men kan inte ta tillvara på kött, säger Bo Sköld förbundets generalsekreterare.

Som det ser ut idag får jägarna inte sälja direkt till privatpersoner, butiker eller restauranger.

– Jag vet att det finns exempel på hur man arbetar med det här i andra länder, exempelvis i Tyskland, som är intressant att titta närmare på, säger landsbygdsminister Sven_erik Bucht(S) i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket ska redovisa sina förslag senast den sista november nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.