Tingsryds kommun vill att fastighetsägaren döms att betala ett vite på 10 000 kronor eftersom det fortfarande är skräpigt på tomten. Foto: Tingsryds kommun

Riskerar vite på 10.000 för nedskräpad tomt

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryds kommun vill att mark- och miljödomstolen ska döma ut ett vite på 10.000 kronor till en fastighetsägare som inte har städat upp metallskrot och kemikalier på sin tomt.

Miljö- och byggnadsförvaltningen i Tingsryd gjorde efter ett anonymt klagomål ett besök på mannens fastighet och hittade då bland annat tio bilar, metallskrot och annat avfall som förvarades utomhus.

Ett 200-litersfat hade exempelvis läckt ut vätska på marken. Kommunen fattade då ett beslut om att tomten måste städas upp och att de okörbara bilarna skulle tömmas på oljor och andra vätskor.

De fattade också beslut om att prover måste tas på marken. Fastighetsägaren skulle betala ett vite på 15.000 kronor om han inte städade upp.

Vid en kontroll i juni hade nio av tio bilar forslats bort, men det var fortfarande mycket skräpigt på platsen. Vitet sänktes då till 10.000 kronor, som de nu alltså vill att mark- och miljödomstolen dömer ut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.