Fotbollsspelare dömd för mutor vid läggmatch. Foto: TT

Vill överklaga dom om matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren kommer att överklaga den friande domen i den så kallade matchfixningshärvan.

Thomas Forsberg är åklagare på Riksenheten för korruption och han säger till Smålandsposten att han tycker att Kristianstad tingsrätts friande dom är märklig på flera sätt. Dels eftersom den inte tar upp alla de bevis som åklagarsidan lagt fram men också för att de tilltalades beskrivningar av händelseförloppet skiljer sig åt på flera avgörande punkter.

– Ingen av de tilltalade har kunnat lämna någon förklaring till varför han som har berättat det här skulle ljuga, säger Thomas Forsberg till tidningen.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Thomas Forsberg menar också att det faktum att en av de åtalade, en 44-årig man från Växjö, nyligen har dömts i en liknande härva i Norge borde ha tagits med i tingsrättens bedömning.

Ytterligare en man från Växjö som var åtalad har efter den friande domen i Kristianstad dömts i hovrätten för att ha mutat fotbollsspelare i Värnamo. Det var första gången som en spelare dömdes för matchfixning i Sverige.

Det var spelare i Kristianstads FF i division 1 som misstänktes ha tagit emot mutor i samband med matcher. Kammaråklagare Johan Lindmark yrkade i tingsrätten på att samtliga inblandade i matchfixningsskandalen skulle dömas till fängelse förutom spelaren som har erkänt.

De sex inblandade

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Frias av tingsrätten.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Frias av tingsrätten.

KFF-spelare. Aktiv. Var misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv och avstängd från Svenska fotbollförbundet efter tidigare åtalet i Jönköping, där åtalet ogillades. Misstänkt för grovt givande av muta. Frias av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet