Enligt räddningstjänsten är det vid 10.30-tiden fortfarande rökutveckling i utrymmet mellan våningarna i huset. Foto: Carl CarlertVisa alla (2)
Visa alla (2)

Villabrand i Åseda – rökutveckling mellan våningar

Uppdaterad
Publicerad

På påskaftons morgon larmade förbipassernade om att rök steg från en villa i Åseda. Fyra av räddningstjänstens styrkor är nu på plats för att få kontroll över branden, som tros ha startat mellan två av husets våningsplan.

Villan ligger på Östra vägen i Åseda och larmet från en förbipasserande inkom vid 07.39 på morgonen. Ägarna till huset befinner sig på semester och var inte i huset när branden började.

När räddningstjänsten kom till platsen brann det i trossbotten, i utrymmet mellan undervåningen och övervåningen på huset och brandmän arbetade med branden både utanför och inne i huset under förmiddagen.

Fick bryta upp golvet

Bland annat har man fått bryta upp tak och golv på flera ställen för att släcka mindre brandhärdar som spridit sig från den ursprungliga och skapat rökutveckling i huset.

– Det är väldigt lurigt för man ser det inte och det kan lätt sprida sig, sa Sören Carlsson, brandmästare på räddningstjänsten östra Kronoberg till SVT på förmiddagen.

Först vid 12-tiden på lördagen hade räddningstjänsten branden helt under kontroll och kunde snart avsluta själva släckningsarbetet. Ett par styrkor finns kvar under eftermiddagen för bevakning, om branden skulle blossa upp på nytt.

Ingen misstanke om brott

Hur pass rökskadat är huset?

– Det är svårt att säga. Det enda man gör i det här läget är en akut restvärdesräddning där man försöker få ut allt lösöre, och rädda det som räddas kan, säger Sören Carlsson.

Brandorsaken är fortfarande oklar, men polisen misstänker inget brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer