Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det rör sig om två villor utanför parken som eventuellt kan bli flyktingboende för ukrainare. Hör Anna Gustafsson, operativ flyktingssamordnare berätta mer i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Villor på Ölands djurpark kan bli flyktingboende för ukrainare

Publicerad

Mörbylånga kommun kollar just nu på flera boendelösningar för eventuella kommande flyktingar från Ukraina. Ölands djurpark är ett av företagen som fått en förfrågan från kommunen.

Efter signaler från Migrationsverket om att fler flyktingar kan tänkas komma till Mörbylånga så har kommunen börjat titta på flera boendeplatser. Kommunen har för tillfället tagit emot 22 flyktingar, men har en fördelningssiffra på 75 stycken.

Det innebär att de ska ha 53 platser till för eventuella kommande flyktingar. Kommunen har därför kontaktat flera företag, däribland Ölands djurpark.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

– Vi behöver titta på boendelösningar även i Färjestaden för det är ett bra alternativ. Vi vill ha en jämn fördelning över kommunen och för kommunikationers skull för individerna så de kan ta sig till arbete också, säger Anna Gustafsson som är operativ samordnare i Mörbylånga kommun.

Hör Anna Gustafsson berätta mer i videoklippet ovan.

Djurparken villiga att hjälpa till

Om det skulle bli aktuellt med boendeplatser så är Ölands djurpark villiga att hjälpa till, enligt vd:n Richard Berglund.

– Det rör i så fall två villor utanför parken som vi hyr ut till turister ibland, så det handlar inte om stugbyn inne i parken. Kommunen ställde frågan för ett par månader sen och nu igen och kan vi hjälpa på något vis så gör vi gärna det. Men det är många aktörer som blivit tillfrågade så vi får se hur det blir, säger Richard Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet