arkivbild Foto: TT

Vimmerby bio kan tvingas läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Biografen i Vimmerby tillhör en av de fyra biografer i landet som den 21:a december kommer att göra ett uppror mot den kraftigt höjda biljettmomsen som infördes den första januari i år. Om ingen förändring sker nästa år kommer biografen att tvingas stänga.

Det var den första januari i år som det nya filmpolitiska avtalet började gälla. I det 50-år gamla filmavtalet betalade storstadsbiografernas tio procent till en särskild avgift.

Landsbygdsbiograferna som oftast drivs av föreningar och privatpersoner, slapp den avgiften. Men när så det nya avtalet började gälla höjdes momsen från 6 till 25 procent.

– Det är en höjning med närmare 300 procent, jag blev oerhört chockad av beslutet. Det slår oerhört hårt mot vår verksamhet på mindre orter. Storstadsbiograferna slapp ju tioprocentsavgiften, då kan man ju säga att de fick lite mer rabatt på den höjda momsen, säger Fredrik Wenström, som är ägare till biografen i Vimmerby.

Uppror på ministerns födelsedag

Nu hoppas eldsjälarna som är med och driver den privatägda biografen i Vimmerby, att kulturministern Alice Bah Kuhnke drar öronen till sig. Upproret är nämligen planerat att genomföras på hennes födelsedag som är den 21:a december.

– Vi gör det som en markering, jag kan inte förstå varför regeringen gör skillnad på biobesökarna och de som vill avnjuta teater eller opera, det slår hårt mot kulturen på landsbygden som inte har dessa scener, säger Fredrik Wenström.

Kan tvingas stänga

Biografen i Vimmerby kommer att hållas stängd under fyra dagar. Den 25.e december öppnar de upp portarna igen.

– Trots momshöjningen har vi inte höjt biljettpriset som i dag ligger på runt 120 kronor. Just den tiden på året är det högsäsong för biograferna, här i Vimmerby har vi rätt många ungdomar som kommer och se film, den övre medelåldern är desto svårare att locka, säger Fredrik Wenström.

Om regeringen inte byter fot gällande momshöjningen så kan biografen i Vimmerby att tvingas stänga.

– Vi klarar nog av att hålla ut under hela nästa år, men om inga förändringar genomförs kommer vi att tvingas stänga. Om det händer så är biografverksamheten nog död för gott i Vimmerby, säger Fredrik Wenström.

Kulturministern: ”Har avsatt 25 miljoner”

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) svarar efter kritiken att de gjort en miljonsatsning på de små biograferna för att de inte ska drabbas av den nya filmpolitiken.

– Vi har avsatt hela 25 miljoner kronor, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.