Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Lundberg jobbar som flyktingsamordnare i Vimmerby kommun. I videon ovan berättar han hur kommunen påverkas av tomma lägenheter i väntan på flyktingar. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Här i Vimmerby väntar rader av tomma lägenheter på flyktingar från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Vimmerby kommun har förberett sig väl för att ta emot flyktingar från Ukraina. Men det har inte alls gått som kommunen tänkt sig. Nu står en stor fastighet med närmare 20 lägenheter tomma.

Den första juli kom en ny lag om fördelning av flyktingar från Ukraina. Migrationsverket bestämde då hur många flyktingar som skulle placeras i varje kommun.

Vimmerby kommun skulle bli tvungna att ta emot 51 personer. Men hittills är det bara sju personer som flyttat in i det hus som kommunen förberett.

– Vi har varit förberedda sedan april att kunna ta emot flyktingar. Det är lite frustrerande, säger Mats Lundberg, som är flyktingsamordnare på Vimmerby kommun.

Har löpande hyreskostnader för tomma lägenheter

Integrationsenheten på Vimmerby kommun, som är en del av Socialförvaltningen, har ett löpande hyresavtal med det kommunala bostadsbolaget Vimarhem som äger lägenheterna.

Enligt det avtalet ska Socialförvaltningen betala en hyra på 100 000 kronor i månaden till Vimarhem. 

Förberett för 51 flyktingar – sju har kommit

När Sveriges kommuner i ett tidigare skede fick veta hur många flyktingar från Ukraina de skulle förebereda sig för att ta emot fick de 10 000 kronor per flykting från Migrationsverket.

Kommunerna får sedan ytterligare ersättning från Migrationsverket, när en flykting har anlänt. Vimmerby har alltså förberett för 51 personer men får nu ytterligare ersättning endast för de sju man hittills tagit emot.

Fler på gång till Vimmerby enligt Migrationsverket

Det är Migrationsverket som bestämmer när flyktingar ska flyttas till en viss kommun. Beskedet från Migrationsverket är att Vimmerby kommer att få ta emot fler flyktingar de närmsta veckorna.

Enligt Migrationsverket är anledningen till att Vimmerby inte få ta emot så många hittills att familjer som bott på Migrationsverkets tillfälliga boenden har getts möjlighet att stanna kvar i samma eller närliggande kommuner. För att barnen börjat skolan eller att föräldrar fått ett arbete, exempelvis.

– För att uppnå en jämnare fördelning kommer vi framöver att prioritera anvisningar till de kommuner som hittills har tagit emot få personer, säger Nadine Sohier, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet