Foto: Tina Brodd

Vimmerbyborna om rånet: ”Det är förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det väpnade rånet mot guldsmedsbutiken i Vimmerby på lördagsförmiddagen är bara ett i raden av rån på orten den senaste tiden.

När SVT Nyheter ringer runt till boende i området där rånet skedde så är det ingen som har sett när rånet genomfördes. Där emot så är alla väl medvetna om att det hänt.

Överväger att flytta

– Vi var ute på stan och när vi kom hem så såg vi att det stod en polisbil utanför guldbutiken. De hade satt upp en lapp på dörren att de haft ett rån, säger Ingalill Lindberg som bor i närheten.

Inbrottsvåg i Vimmerby

Den senaste tiden har bland annat klädbutiken Home of Brands utsatts för tre inbrott och La Classes parfymeri för två inbrott. Men vid de tillfällena handlar det om inbrott. Den här gången var det ett väpnat rån.

Ingalill Lindberg upplever den senaste tidens händelser som obehagliga och överväger att lämna orten.

– Jag tycker att det är förskräckligt det som händer här. På den här lilla orten som jag bott i så många år men aldrig varit med om någonting liknande. Jag funderar faktiskt på att flytta härifrån, säger hon.

Såg att polisen förhörde vittnen

Tina Brodd bor också i området och hon och hennes dotter var ute och shoppade när de fick syn på polisbilar.

– Jag såg att de stod utanför butiken och förhörde vittnen. Det är mycket som hänt här, det är ju nästan dagligen man hör om någonting. Och så stort är ju ändå inte Vimmerby, säger hon.

Känner du dig oroad?

– Nej det gör jag väl egentligen inte. Men visst lite mer vaksam har man väl blivit. Jag väljer hellre att tanka på dagen då det är mer folk ute och likaså om jag ska ta ut pengar, säger Tina Brodd.

Bor tio meter från rånplatsen

– Jag vet inte vad som håller på att hända i Vimmerby, det är mycket inbrott. Och det här som hände klockan elva på en lördagsförmiddag, det kändes oväntat, säger Joakim Inemark.

Yvonne Edberg som bor precis bredvid var helt ovetandes om att butiken mitt emot utsatts för ett rån då hennes dotter knackade på och berättade för henne vad som hänt.

– Jag bor ju tio meter därifrån, men jag har inte märkt någonting. Det har varit mycket den senaste tiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inbrottsvåg i Vimmerby

Mer i ämnet