Över 600 liter oljeblandat vatten har tagits upp av Kustbevakningen idag. Oljan ligger innanför de skydd som omger det grundstötta fartyget. Foto: Kustbevakningen

Vindar försvårar arbetet med grundstötta fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Under natten har det blåst uppåt tio sekundmeter på haveriplatsen för fraktfartyget Makassar Highway som gick på grund i måndags utanför Loftahammar. Vindtrycket har vridit det grundstötta fartyget cirka 20 grader vilket lett till att en ännu okänd mängd olja läckt ut.

Oljeutsläppet har begränsats av den omringande länsan och oljan saneras nu av Kustbevakningens enheter på plats.

– Inga öar i närområdet riskerar ett oljepåslag i nuläget. Vi karterar haveriplatsen med hjälp av ett av våra specialutrustade flygplan och undersöker från vilken tank oljan kan komma ifrån, säger räddningsledare Roger Gebauer i ett pressmeddelande.

Grundstötningen Västervik

Kustbevakningen stärker resurser

Kustbevakningen fortsätter att stärka sina resurser på plats i form av fartyg, flygplan, personal och miljöskyddsmateriel. Haveristen är omgiven av både begränsande och absorberande länsor för att skydda mot ytterligare oljeutsläpp. Länsorna förflyttas med vågorna och behöver underhållas och justeras löpande.

– Inriktningen är oförändrad. Alla nedre oljetankar ska tömmas innan en bärgning blir aktuell, säger Roger Gebauer.

Inväntar bärgningsplan

En bärgningsplan är ännu inte godkänd av Transportstyrelsen. Sedan igår finns en beräkningsexpert ombord för att räkna på modeller över fartygets stabilitet. Det är oklart när de nödvändiga beräkningarna som krävs är klara.

– Vi ser allvarligt på situationen och är måna om att bärgningen sker så fort som möjligt. Vårt fokus är att den närliggande miljön ska skonas från oljan, säger Roger Gebauer.

Rådande väderförhållande med vindar upp till 10 sekundmeter väntas hålla i sig under dagen för att sedan avta framåt kvällen och natten.

Detta gör Kustbevakningen just nu:

  • Sanerar den mindre mängd olja som kommit ut i samband med att haveristen förflyttats.
  • Underhåller och justerar länsorna som lagts ut runt haveristen för att begränsa ett oljeutsläpp.
  • Resursförstärker i form av miljöskyddsmateriel och personal på plats.
  • För en aktiv dialog med samverkande myndigheter och organisationer.

Källa: Kustbevakningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet