Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mörhultsbon Pelle Nyström har kämpat för att vindkraftsparken i Lyngsåsa utanför Alvesta inte ska utökas. I dag får byborna mer gehör hos politikerna än förra gången. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Vindkraftsmotståndaren: ”Har 90 procent av kommunpolitikerna med oss”

Uppdaterad
Publicerad

Motståndet mot vindkraftsparken i Lyngsåsa var massivt bland de boende i närområdet, men Alvestas politiker gav ändå grönt ljus 2015. Men i dag är tongångarna från kommunpolitikerna annorlunda, säger vindkraftsmotståndaren Pelle Nyström – som nu lobbar för ett stopp för utbyggnad av vindkraft i området.

– Som vi uppfattar det har vi mer än 90 procent av våra kommunalpolitiker med oss för ett nej.

Pelle Nyström bor två kilometer från en av de största och nyaste vindkraftsparkerna i Kronoberg: den i Lyngsåsa i Alvesta kommun som invigdes hösten 2021. Här snurrar 22 stycken 210 meter höga verk, trots höga protester och flera överklaganden från de boende i området.

Under 2020 kom det till bybornas kännedom att tyska företaget BayWa r.e planerade att utöka den redan godkända vindkraftsparken i Lyngsåsa med ytterligare vindkraftverk. Markägare fick brev från företaget med avtalsförslag och lokala krafter drog snabbt ihop en lobbygrupp i närområdet för att sätta stopp för planerna, berättar Pelle Nyström.

Val 2022

”Kommunpolitikernas uppgift att skydda oss”

Målet var att nå kommunpolitikerna i ett tidigt skede:

– Vi har en lagstiftning som tar hänsyn till djur och natur, fåglar och fladdermöss. Men lagstiftningen tar egentligen inte hänsyn till människorna. Det är våra kommunalpolitiker som ska ta den uppgiften att skydda oss från ingrepp, säger han.

Den här gången har politiken varit betydligt mer inlyssnande säger han.

Riskerar att tappa röster

Att politikerna i dag är mer negativa till vindkraft beror delvis på att man nu med egna ögon kan se hur höga verken är, men också på en allt starkare folkopinion emot vindkraften, tror Pelle Nyström.

– Här i bygden vi bor i kan jag inte hitta en enda person som är för att man ska bygga mer här. Då är det svårt för politikerna att säga ja, för då skulle man tappa röster.

SVT Nyheter Småland har sökt bolaget BayWa r.e utan framgång. Någon ansökan om att få utöka vindkraftsparken har inte inkommit till Alvesta kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet