Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vindkraftsplanerna i Tribbhult stoppas i domstol – ok att för Västerviks kommun att ändra sig

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade vindkraftsparken i Tribbhult utanför Västervik kommer inte få tillstånd. Det beslutar nu Mark- och miljööverdomstolen.

Planerna på en vindkraftspark i Tribbhult har varit en het fråga. Inte minst efter att kommunpolitikerna efter flera år bytte fot och ändrade sitt tidigare ja till ett nej.

Vindkraftsbolaget Statkraft rasade emot beslutet. Företaget hade då lagt ner åtta år och nio miljoner kronor på projektet.

– Det är extremt sent, sa Charlotte Andersson, miljöchef på Statkraft till SVT i november 2021.

Förra året fick bolaget rätt i domstol. Men det överklagades – och nu rivs den domen upp.

Fick ändra sig

Det går bra att ändra sig, konstaterar nu Mark- och miljööverdomstolen.

”Det står kommunen fritt att under handläggningen av en tillståndsansökan återkalla ett tillstyrkande som har lämnats tidigare under processen”, skriver domstolen.

För att ge tillstånd till vindkraften krävs ett medgivande från kommunen – och eftersom det inte längre finns så saknas också förutsättningar för att bevilja ett tillstånd.

Beslutet kan inte överklagas.

ARKIV: Se när protester mot vindkraften i Tribbhult lämnades in

Här lastas tusentals hot om skadestånd över – vill stoppa vindkraftsplaner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.