Antalet personer som söker hjälp hos Kalmar stadsmission har dubblerats den senaste månaden och det blir fler varje vecka, enligt områdeschef Katarina Borgemo. Hör henne berätta om det kritiska läget i klippet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Hemlösa tvingas vandra hela nätter för att klara iskylan

Publicerad

Med vinterkylan blir hemlösheten ett än större problem än annars.

– Vi har en grupp människor som efter att ha tillbringat en natt utomhus kommer hit på förmiddagarna för att få sova en stund på soffor och fåtöljer, säger Katarina Borgemo som är områdeschef på Stadsmissionen i Kalmar.

Ute är det minusgrader dygnet runt, snö och is täcker så gott som hela landet. Och för den som inte har en egen bostad är situationen svårare nu än i vanliga fall.

På Stadsmissionen i Kalmar kommer det varje förmiddag mellan fem och tio personer som inte har någon bostad utan i många fall tillbringat natten utomhus, gående på jakt efter någonstans där det är varmt och går att sova, eller sittande på någon nattbuss.

– De sover i fåtöljer och på soffar här hos oss och äter frukost. Man får vara kvar så länge man vill på dagen, säger Katarina Borgemo på Stadsmissionen.

Inga platser nattetid

Men inte nattetid. Då har inte Stadsmissionen någon sovplats att erbjuda och de hemlösa får ge sig ut på jakt efter någonstans att sova eller vara på en plats där de i alla fall inte fryser.

– Men situationen nu är väldigt tuff. Många offentliga toaletter är stängda, det är svårt att komma in i hyreshus eftersom det ofta är kodlås, då innebär det att de får tillbringa nätterna gående.

Väg tillbaka till kriminalitet

På Stadsmissionen i Kalmar försöker man erbjuda så mycket hjälp man kan i form av varma kläder och sovsäckar.

Har någon drabbats av köldskador?

– Inte som jag känner till i alla fall.

Flera av dem som nyligen kommit till Stadsmissionen i Kalmar är personer som nyligen kommit ut efter ett fängelsestraff och inte har tillgång till något boende.

– Då är ju hemlösheten en väg tillbaka till gamla kretsar, säger Katarina Borgemo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.