Foto: SVT

Vuxen ville att 12-åringen skulle ”mysa i hans lägenhet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland skapade ett konto på den svenska sajten kamrat.com som är en stor mötesplats för unga på nätet. Där utgav vi oss för att vara en 12-årig tjej från Växjö som gillar fotboll och dans. Vi kallade henne ”Nenne”.

SVT Nyheter Skåne, Helsingborg och Blekinge har också skapat profiler för två fiktiva tjejer. Vi har tillsammans haft kontakt med över 200 profiler som utgett sig för att vara män som vill ha kontakt.

Efter bara någon timme blev vår påhittade Växjötjej kontaktad av okända män. Istället för att blocka dem svarade vi på deras frågor.

Sexbrott mot barn

Dialogerna med männen följde ett tydligt mönster. Det som började oskyldigt med mycket frågor om utseende och smicker gled ganska snabbt över till sexuella anspelningar.

Samtalen blev grövre på Kik

De flesta ville efter ett tag flytta dialogen till slutna chattverktyg som Skype eller Kik.

Vi följde med några av männen och fortsatte chatta på kik. Nu blev samtalen allt grövre.

– Vill du se mig onanera? eller är du oskuld?

En av männen var en vuxen man från Kalmar. Honom hade 12-åringen kontakt med i två månader och mannen återkom hela tiden trots vissa uppehåll och trots att vår påhittade tjej hela tiden höll sig ganska passiv.

Sökte upp mannen

Mannen ställde frågor kring om flickan hade pojkvän, om hon haft sex och skrev att han ville att hon skulle komma hem till honom och ”mysa i hans lägenhet”.

Senare under veckan kan du se vad som hände efter att mannen och 12-åringen slutligen bestämde träff.

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Groominglagen

  • Den 1 juli 2009 blev det brottsligt för vuxna att söka kontakt med barn i sexuellt syfte. Brottet kallas ofta för ”grooming”, men heter formellt ”Kontakt med barn i sexuellt syfte” och betyder att det är olagligt att redan planera att begå ett sexualbrott mot ett barn under 15 år.
  • Det kan vara att gärningsmannen bokat en resa eller ett hotellrum eller utsätter barnet för påtryckningar, men det räcker med att barnet och gärningsmannen har bestämt tid och plats för ett möte för att det ska vara ett brott. Om det är barnet eller den vuxne som tagit initiativet har ingen inverkan.
  • Straffbestämmelsen är teknikneutral. Det betyder att det gäller så väl kontakter via Internet som på andra ställen.
  • Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.
  • Det finns också en rad andra brott som det kan bli tal om i de fall en vuxen kontaktat ett barn i sexuellt syfte. Det kan till exempel bli aktuellt med rubriceringar som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, sexuellt utnyttjande av barn, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande eller utnyttjande av barn för sexuell posering.

Källa: Ne.se samt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet