Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vuxenutbildare får betalt efter betyg

Publicerad

Växjö kommun har infört ett nytt betalningssystem för vuxenutbildningen och SFI (svenska för invandrare) som innebär att utbildningssamordnarna får full betalning först när respektive elev fått godkänt betyg.

Båda lärarfacken varnar för fusk och betygsinflation.

– Vi ser en risk för att lärarna pressas att sätta betyg som de inte borde göra, säger Anna-Lie Nilsson, Lärarförbundets ordförande i Växjö, till Lärarnas tidning.

Betalningsmodellen innebär att alla utbildningsanordnare som lever upp till vissa grundkrav får erbjuda utbildning till en förbestämd ersättning. Förutsättningen för full betalning – de sista 20 procenten – är att respektive elev får godkända betyg.

– Vi vet att resultaten inom vuxenutbildningen och SFI inte är tillräckliga. Om vi vill ha bättre resultat måste vi få mer kunskap för varje krona skattebetalarna lägger ut, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd, till Lärarnas tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.