Den svårt misshandlade mannen hittades i ett dike av förbipasserande i början av april i år. I dag kom domen mot de åtalade. Foto: SVT

Flera års fängelse för grov misshandel av mannen som vägrade tigga

Uppdaterad
Publicerad

Sex, respektive fem och ett halvt års fängelse, och utvisning blev i dag domen i Växjö tingsrätt för de två män som stått åtalade för att ha misshandlat en landsman som ska ha vägrat att tigga.

Rättegången i det uppmärksammade målet om en 57-årig man från Bulgarien som vägrade tigga och som sedan misshandlades av sina uppdragsgivare avslutades i slutet av augusti i Växjö tingsrätt. De båda åtalade männen, 35 och 38 år gamla, har efter rättegången suttit häktade.

LÄS MER: Yrkar på tio års fängelse för misshandel mot man som ska ha vägrat tigga

Tingsrätten gick i sin dom delvis på åklagarens linje och menade att de båda männen gjort sig skyldiga till människorov och grov misshandel. Dock inte till mordförsök. Växjö tingsrätt dömer de båda männen till sex respektive fem och ett halvt års fängelse och utvisning i 15 år.

– Vad säger du om att tingsrätten inte dömer för försök till mord?

– Försöksbrott är ju alltid svåra. Man konstaterar ju att mannen har befunnit sig i en livshotande situation. Problemet är att visa uppsåtet. Tingsrätten anser att jag inte har kunnat visa att de båda åtalade hade ett uppsåt, det är ju en bedömning tingsrätten har gjort, säger åklagare Emma Berge.

Lurades till Sverige

Den 57-årige mannen från Bulgarien har berättat att han lurats till Sverige och Växjö i april i år. På plats fråntogs han sina id-handlingar och tvingades att tigga.

Men han ville inte tigga utan rymde från platsen. Han blev då uppsökt av de båda männen som körde ut honom i skogen utanför Växjö. De band honom vid ett träd och slog honom med en träpåk.

57-åringen hittades senare svårt misshandlad i ett dike mellan Furuby och Dädesjö av en förbipasserande bilist som slog larm.

LÄS MER: 57-åringens egna ord från rättegången

Kunde ha dött

Rättsläkaren har konstaterat att den nedkylda mannen vid tillfället hade en kroppstemperatur på 35,1 grader och kunde ha dött utan behandling. 

Försvaret yrkade vid rättegången på att åtalet skulle ogillas. Enligt försvarsadvokaten Torgny Dahlberg var offrets berättelse full av motsägelser.

Överklagande

Försvarsadvokaten säger på onsdagen att det var väntat att männen inte skulle fällas för försök till mord. Dahlberg är dock överraskad över att de båda männen fälldes för människorov, eftersom den enda bevisningen som finns är 57-åringens egen berättelse, menar han.

Senare i veckan kommer försvarsadvokaten tillsammans med sina klienter överväga ifall man ska överklaga domen till hovrätten.

Även åklagaren ska under veckan överväga ett överklagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.