Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu backar jag ifrån problemen” Hör Kristian berätta sin personliga utveckling i klippet. Foto: Aida Arslanovic/SVT

12-årige Kristian hittade rätt via fotbollen: ”I fyran var jag ganska kaosig”

Uppdaterad
Publicerad

Stökig och problemsökande – så beskriver Kristian Kaloz sig själv när han börja spela fotboll i föreningen Lebi skol-if, för snart tre år sedan. Nu har han lämnat de beteendena bakom sig och mycket tackar han fotbollen för.

– Jag har lärt mig mycket om respekt och samarbete här, säger Kristian Kaloz, 12 år.

Kristian Kaloz spelar för Lebi skol-if och tillhör den första gruppen som bildades när föreningen startade 2020.

Lebi skol-if, med eldsjälen Petra Jacob i spetsen, jobbar med tydliga spelregler för att främja det sociala: Inte svära eller skratta åt någon annan, vara en bra kompis och ha kul tillsammans.

Idrott och kriminalitet

– Vi har sett otroligt stora resultat, speciellt med de grupper vi haft under en längre tid, säger Petra Jacob.

Våldsvågen skapade oro: ”Hörde skotten”

Flera föreningar ställde in sina träningar i Ronna när Södertälje drabbades av en rad skjutningar i höstas, något som kritiserats. Lebi skol-if höll igång sina aktiviteter, även om oron var påtaglig.

– Det är då vi behövs som mest, oron fick dem flesta att inte sluta komma. Vi skapade ännu fler sociala insatser och samtalade mycket, säger Petra Jacob.

Kristian Kaloz hörde en av skottlossningarna på avstånd och vågade inte gå hemifrån den närmsta tiden efteråt. Starta klippet för att höra honom berätta sin upplevelse och vad fotbollen betytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och kriminalitet

Mer i ämnet