Foto: Jessica Gow / TT / Rickard Eriksson

225.000 stockholmare har läst sin journal på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att patienter haft möjlighet att läsa sina journaler på nätet sedan 2016 är det inte alla vårdgivare som anslutit sig till e-tjänsten, men efter årsskiftet blir tjänsten obligatorisk.

Runt 225.000 stockholmare har hittills tagit del av sin journal på nätet. I e-journalen kan patienter bland annat läsa anteckningar, få vissa provsvar, diagnoser och information om vårdbesök.

710 vårdgivare har anslutit sig, men målet är att alla vårdgivare som har ett avtal med landstinget ska vara anslutna. Något som Liberalerna i landstinget är positiva till.

Foto: Magnus Fröderberg

– Att kunna ta del av sin egen medicinska information stärker patienternas ställning och trygghet och gör patienterna mer involverade i vården, säger innovationslandstingsrådet Daniel Forslund (L), i ett pressmeddelande.

Kritik från läkare

Men att patienters journaler finns tillgängliga på nätet har kritiserats av läkare. Man anser bland annat att journalsystemet är föråldrat och svårt att tyda, samt att det även finns en oro att patienterna får en diagnos innan de har pratat med läkare. 

– Det är viktigt att information inte kan läsas innan den är godkänd, så att man vet att det som står i journalen är rätt. Vi vill att patienten ska få rätt information, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Stor efterfrågan

Innovationslandstingsrådet håller delvis med i kritiken om att journalsystemen är föråldrade men säger att landstinget jobbar med ett utbyte av systemet och att man inte kan vänta med att införa tjänsten, då efterfrågan är stor.

– Vi har lagt in en tidsspärr i systemen så att journalen ska vara kvalitetsgranskad och signerad innan den går ut till patienten. Och det är också ett sätt att få in en ny rutin, att läkarna snabbare ska ringa och meddela ett provsvar till patienten direkt. Så att man inte sitter hemma och läser någonting på nätet som kanske är känsligt, säger Daniel Forslund (L) till SVT.

”Vi saknar många strukturer”

Enligt Heidi Stensmyren saknas även interaktionen med patienten i e-tjänsten. Ett exempel är att patienten på ett strukturerat sätt ska kunna lägga in information om sig själv, längd, vikt och andra intressanta saker, inför en operation exempelvis.

– Vi saknar också många strukturer vad gäller att säkerställa patientens integritet. Jag tror vi är på rätt väg men vi behöver bättre regelverk, bättre säkerhetsrutiner och bättre system i sig också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.