Foto: TT

Patienter positiva till journal via nätet

Uppdaterad
Publicerad

Alla landsting och regioner jobbar för att göra sjukvårdsjournaler tillgängliga för patienter via nätet. Men patienter och läkare har olika upplevelse av journaler via nätet. Medan många läkare ifrågasätter betydelsen av nätjournaler och känner ökad oro för sina patienter så upplever patienter mer trygghet.

Landstinget i Uppsala län var först i landet med journal via nätet år 2012. Dome-projektet som har utvärderat införandet där visar att patienter har stor nytta av journaler via nätet, särskilt kroniskt sjuka som är beroende av prov-och testsvar.

– Patienter använder journal via nätet för att förbereda sig inför nästa besök, säger Åsa Cajander, docent i människa-datorinteraktion vid Uppsala universitet som är ansvarig för projektet. 

– Vi vet också att det finns patienter som hellre vill få information via det här systemet än att få informationen via sin läkare. Vi har ett citat som säger ”jag bryter hellre ihop hemma än att sitta framför min läkare och inte vet vad jag ska säga”.

Läkare oroas

Men många läkare ifrågasätter betydelsen av nätjournaler enligt studien och är oroade för vad det kan innebära för patienter att se sin journal.

När landstinget i Värmland införde tjänsten för drygt en månad sedan såg läkarföreningen där många risker.

– Vi är rädda att vi på grund av brist på administrativ tid inte hinner gå igenom våra anteckningar. Vi är rädda att skada våra patienter med anteckningar som inte är kvalitetssäkrade, säger Marina Tuutma, läkare på en vårdcentral i Karlstad och ordförande i Läkarföreningen i Värmland och hon befarar att journaler via nätet kan vara ett hot mot patientsäkerheten.

Måste ändra sättet att skriva i journalen

Läkarföreningen i Värmland anser att de nu måste förändra sitt sätt att skriva i journalen och är därför kritisk mot att landstingsledningen aldrig gjorde en riskanalys innan införandet.

– Det är en kritik jag tar mycket lätt på för att vi bör som professionella medarbetare författa en journal på ett sådant sätt att patienten kan läsa den, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef, landstinget i Värmland.

Många landsting har restriktioner

I nuläget har många landsting restriktioner så att patienten inte ska ta skada av journaluppgifter till exempel genom att enbart visa kvalitetssäkrade anteckningar eller att patienten får se anteckningar först efter två veckor. Men målsättningen är att restriktionerna ska försvinna och att journalen ska bli alltmer öppen och tillgänglig för patienten framöver. 

– Vården står inför en stor förändring när man går från en auktoritär vård där vårdpersonalen och läkaren speciellt ses som allsmäktiga och kan allt – till en mer patientcentrerad vård där patienten är i mitten och är en del av teamet och diskussionen, säger Åsa Cajander, docent i människa-datorinteraktion vid Uppsala universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.