Foto: TT

4,9 miljoner till kulturtolks-doulor i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

De nya kulturtolks-doulorna testades först på förlossningen i Södertälje. Nu vill Stockholms läns landsting ta steget vidare och göra det möjligt att anställa fler doulor.– Vi är glada att försöket i Södertälje har tagits emot så väl, säger Ella Bohlin (KD), landstingsråd med ansvar för förlossningsvården.

En doula är en stödperson som hjälper födande kvinnor under förlossningen. Att vara kulturtolks-doula innebär att man utöver det har specifika språkkompetenser och då kan finnas där som stöd även för kvinnor med dåliga språkkunskaper i svenska under förlossningen.

Det startade som ett projekt på Södertälje sjukhus under 2016, men nu ska stödpersonerna bli permanenta och finnas på fler platser i Stockholms län.

Totalt satsar landstinget 4,9 miljoner kronor på att fler kulturtolks-doulor ska kunna anställas. Pengarna är en del av de statliga medlen för förlossningsvård och kvinnors hälsa.

Ska kunna ta akuta uppdrag

– Vi har sett att utlandsfödda kvinnor är mer utsatta i förlossningsvården. De har till exempel en större risk för att drabbas av komplikationer. Därför är vi glada att försöket i Södertälje har tagits emot så väl.

– Nu gör vi så att de här doulorna kan få högre ersättning och möjlighet att ta akuta uppdrag. Pengarna ska också gå till att anställa fler, säger Ella Bohlin (KD) landstingsråd med ansvar för förlossningsvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.