Nu har det gått sju månader sedan Gösta Andersson insjuknade i covid-19. Häng med på en cykeltur och se hur han återhämtat sig i videon. Foto: Linda Asmar/SVT

Gösta, 81, var nära att dö i covid-19: ”Cykeln kan ha räddat mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I våras var 81-åriga Gösta Andersson nära att dö till följd av covid-19, men nu är han istället uppe på cykeln igen. Under tiden han låg i respirator lovade hans barnbarn att om han överlever ska de cykla 100 mil tillsammans. SVT följde med på deras cykeltur – se hur det gick i videon ovan.

SVT har tidigare rapporterat om Gösta Andersson som i april insjuknade i covid-19. Läkarna gjorde då bedömningen att han inte skulle klara intensivvård, men redan sju månader efter insjuknandet har Gösta Andersson hunnit trampa 60 mil på cykeln.

– Läkarna trodde inte att jag skulle klara mig, säger han.

Coronaviruset i Södertälje

Nekades intensivvård

Det var Göstas dotter, Ulrica Stigberg, som var envis med att Gösta skulle få intensivvård. Det gjorde att läkarna ändrade sitt beslut och ett halvår senare, visade sjukhusets egna utredning att de gjort fel.

Södertälje sjukhus har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Spela videon för att höra Gösta Andersson berätta om återhämtningen och cyklingen: ”De här tillfällena är guldvärda”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet