Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är lätt att genomföra men väldigt svårt att rulla tillbaka” säger toppadvokaten Thomas Olsson, om polisens ökade tekniska befogenheter. Foto: Simon Lundvall/SVT

Advokat kritisk till polisens utökade kamerabevakning: ”Sverige på väg att bli en auktoritär stat”

Uppdaterad
Publicerad

Automatisk avläsning av registreringsskyltar, ansiktsigenkänning och objektsidentifiering. Toppadvokat Thomas Olsson tycker att polisens utökade, tekniska, befogenheter har gått för långt.

– Den demokratiska rättsstaten håller på att undermineras, säger han.

”Avgörande steg i kampen mot gängvåldet” och ”effektivare brottsbekämpning”. Det är argument som används av både politiker och polis för att rättfärdiga den utökade övervakningen.

Regeringen vill femdubbla antalet övervakningskameror i landet i år. I Stockholms län ska de utökas från 320 till 800 och polisen hoppas få klartecken till att använda tekniska analysverktyg såsom ansiktsigenkänning i realtid.

Personlig integriteten

Men stjärnadvokaten Thomas Olsson ser risker med de genomförda och planerade åtgärderna.

– Varje sak var för sig kan framstå som mindre ingrepp i den personliga integriteten, men sett till helheten ger de genomförda och föreslagna åtgärderna möjligheter för staten att kartlägga en individs liv i minsta detalj, säger han.

Hör mer om varför han är kritisk, i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen berätta om vilka ytterligare befogenheter polisen hoppas få rätt till med kameraövervakningen, i klippet. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.