Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stefan Singman, chef på polisens kamerabevakningscentral i Stockholm, berätta mer om vilka tekniska verktyg han vill se, i klippet. Foto: SVT Grafik

Så vill polisen använda AI-teknik för att övervaka offentliga platser i realtid

Uppdaterad
Publicerad

Polisens övervakningskameror i Stockholms län ska utökas från 320 till 800 stycken. Nu vill polisen kunna använda automatisk ansiktsigenkänning och annan AI-teknik för att bevaka bildflödet i realtid – dygnet runt.

Det är redan idag möjligt för polisen att använda så kallad AI-teknik för att effektivare gå igenom inspelat material från polisens övervakningskameror – något som skulle underlätta gallring av timslånga videoinspelningar.

Regeringen snabbutreder

Nu hoppas polisen få ökade befogenheter för att även kunna använda tekniken i realtid vilket är något som regeringen snabbutreder just nu.

– Som det är nu behöver vi ha en person per kamera, alltså 320 personer för 320 kameror, dygnet runt, för att ha koll på bildströmmarna. Med analysverktygen kan det göras blixtsnabbt, säger Stefan Singman, chef på polisens kamerabevakningscentral i Stockholm.

Hör mer om vilka tre AI-verktyg som polisen främst vill kunna använda i realtid, i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stjärnadvokaten Thomas Olsson är kritiskt till polisens ökade tekniska befogenheter, hör mer i klippet. Foto: Simon Lundvall/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.