Foto: SVT Design

Advokaten: ”Kan inte hjälpa att han är omtyckt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det dags för den före detta kyrkoledaren att försvara sig i den stora bedrägerirättegången som startade i veckan. Han har, enligt åtalet, spelat en nyckelroll i den så kallade kyrkohärvan.

Kyrkoledaren har varit den mest framträdande av de tre huvudmännen i den så kallade kyrkohärvan. Han misstänks ha vilselett Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för både sin egen och kyrkans föreningars vinning.

I dag presenterades hans försvar, där hans advokat Henrik Olsson Lilja menar att det istället är Arbetsförmedlingen som gjort fel.

Kyrkohärvan

– Vi har ägnat väldigt mycket tid åt avlyssnade samtal. Det är mycket kontakter som varit mellan anordnare och Arbetsförmedlingen – och även brist på kontakt mellan dem – så vi får inte riktigt någon bra presentation av den här problematiken med den här bevisningen, säger han till SVT Nyheter Södertälje.

Har många uppdrag

Förutom ordförandeposten i den syrisk-ortodoxa kyrkan i Norsborg har den misstänkte mannen samtidigt haft flera uppdrag i ledande position.

Bland annat som ordförande för ett av landets två syrisk-ortodoxa stift, med 22 församlingar runtom i Sverige, som vd i Norsborgs centrum AB och som styrelseledamot i Syrianska fastighetsbolaget AB.

”Omtyckt person”

I sin sakframställan tidigare i veckan betonade åklagarsidan att den före detta ledaren har haft en stark ställning – inte andligt utan administrativt – och visade en bild på mannen tillsammans med den dåvarande ministern Stefan Attefall, som hade ansvar för samfunden i Sverige.

– Han kan inte hjälpa att han är en omtyckt person. Han kan inte hjälpa att han är syrian. Men det är några komponenter som läggs honom till last. Det tycker vi är märkligt.

”Fick få arbetsuppgifter”

De fjorton medåtalade är misstänkta för olika saker och deras försvar, också de olika, kommer att presenteras senare under rättegången.

Försvarsadvokaten Nils Hillert företräder en kvinna som bor i Södertälje. Hon är en av dem som fått ett nystartsjobb av en av kyrkans föreningar och står anklagad för att ha haft för avsikt att lura Arbetsförmedlingen tillsammans med sin arbetsgivare – i det här fallet kyrkoledaren.

– Min klient har arbetat i kyrkan, men inte i den omfattning som det var planerat från början, eftersom hon inte fått tillräckligt med arbetsuppgifter. Hon har inte vilselett någon eller lämnat oriktiga uppgifter. Hon har varken fått bidrag eller lön, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet