Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När AI-systemet larmar ska vårdpersonalen snabbt vara på plats för att undvika att patienten ramlar. Följ med till sjukhusavdelningen i videon. Foto: Johan Bünz/SVT

AI-teknik som förutspår när patienter är på väg att ramla testas på Södertälje sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Just nu testas en ny typ av AI-teknik som ska hjälpa vårdpersonal att övervaka patienter med vissa sjukdomstillstånd där patienterna riskerar att ramla.

– Under hela tiden jag har jobbat inom vården har jag funderat just på om det inte finns nåt bättre system för att förhindra fall, säger sjuksköterskan Jessica Öster på Södertälje sjukhus.

Cirka åtta procent av alla vårdskador är relaterade till fall. Därför testar nu Södertälje sjukhus en ny AI-teknik som ska kunna förutspå när en patient kan komma att ramla.

Södertälje sjukhus är det första sjukhuset i Stockholmsområdet som testar tekniken.

Fallolyckor vanliga

Fallolyckor är vanliga inom vården, särskilt bland äldre och patienter som har drabbats av stroke, höftfrakturer eller demens.

Omkring 40 procent av dessa olyckor resulterar i skador eller funktionsnedsättningar och ibland till och med dödsfall, visar resultat från Södra Älvsborgs sjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

I videon får du följa med till strokeavdelningen på Södertälje sjukhus där systemet testas.

AI-tekniken

Den nya AI-tekniken bygger på AI-algoritmer som tolkar signaler från en radarsensor för att detektera patientens rörelser. Detta ska ge vårdpersonalen en möjlighet att förutse och förhindra potentiella olyckor i realtid. Personal får en signal på sina mobiler att en patient kan vara på väg att ramla och då är tanken att personalen snabbt ska vara på plats för att undsätta patienten.

Det AI-baserade systemet, som övervakar och tolkar patienters rörelser, har framgångsrikt minskat fallriskerna med 67 procent, enligt utvärderingar från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Södra Älvsborgs sjukhus i Sverige under 2023.

Källa: Sahlgrenska liv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.