Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra om tre spännande projekt vid AI-labbet på Danderyds sjukhus. Foto: Tommy Bergman/SVT

Världsunikt AI-labb vid Danderyds sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På Danderyds sjukhus finns ett forskningslaboratorium för artificiell intelligens. Labbet är inriktat på att utveckla artificiell intelligens som ska kunna användas skarpt i vården.

– Vad vi vet är det ganska unikt. Målet är att göra ”lokalproducerad” AI här, bara några meter från patienterna, säger specialistläkaren Martin Magnéli.

Laboratoriet vid Danderyds sjukhus drivs i nära samarbete med Karolinska institutet och går under namnet CAIR-lab, där CAIR står för Clinical AI Research, alltså klinisk AI-forskning.

Labbet startade 2021 och leds av Max Gordon, som nyligen utsetts till Årets AI-svensk, och Martin Magnéli men involverar många forskare och läkare både i Sverige och utomlands.

– Vi har skapat många projekt tillsammans med forskare både här på sjukhuset, i övriga Stockholm och Sverige men även med forskare i bland annat Österrike, berättar Martin Magnéli.

Vill utveckla en ”chattdoktor”

Nu ska labbet göra en ansökan tillsammans med forskare i Indien om att utveckla en ”chattdoktor” som ska kunna användas på indiska landsbygden där människor inte har tillgång till samma sjukvård som i städerna.

– Tanken är att kunna hjälpa dem med en automatisk diagnosmaskin som hjälper till att bedöma om patienterna ska skickas vidare eller om det behövs ta fler prover. Det är väldigt spännande, säger Martin Magnéli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.