Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överläkaren Max Gordon på Danderyds sjukhus har utsetts till Årets AI-svensk. Hör honom prata om hur AI kan påverka sjukvården framöver. Foto: Tommy Bergman/SVT

Överläkare på Danderyds sjukhus: ”Nästan all sjukvård kommer påverkas av AI”

Uppdaterad
Publicerad

Årets AI-svensk heter Max Gordon och är överläkare på Danderyds sjukhus. Där utvecklar han hur artificiell intelligens kan användas inom vården.

– AI kommer snabbt in i sjukvården nu. Det är ett fantastiskt verktyg för att ta hand om det tråkiga arbetet och lösa det åt oss, säger Max Gordon.

Max Gordon har jobbat med artificiell intelligens inom vården i nästan tio år. Till en början handlade det mycket om att få AI att hjälpa till och tolka röntgenbilder, till exempel för att upptäcka benbrott. Men det gick inte så smidigt som man skulle kunna tro, berättar Max Gordon.

– När vi skickade data till KTH fick vi först svaret att det inte gick. Men efter lite mer arbete så gick det, och vi blev först i världen med att publicera om att datorn kunde hitta frakturer lika bra som en ortoped.

”AI är ett perfekt verktyg för att ta bort administration”

En stor del av vårdpersonalens arbetstid går i dag åt till administrativt arbete. Den nya tekniken gör att en del av det arbetet skulle kunna automatiseras och skötas av AI, menar Max Gordon.

– AI:n är ett perfekt verktyg för att ta bort mycket av administrationen. Det gör att vi kan jobba snabbare och effektivare – utan att behöva springa snabbare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra om tre spännande projekt vid AI-labbet på Danderyds sjukhus. Foto: Tommy Bergman/SVT

Årets AI-svensk

Årets AI-svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Syftet med priset är att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt. Juryn består av personer från näringslivet, akademin och offentlig sektor med expertkompetens inom digitalisering och AI.

Årets AI svensk är en person som:

  • Har bidragit till ökad förståelse eller ökat intresse för AI.
  • Genom sitt agerande fått svensk AI att synas och uppmärksammas nationellt och/eller internationellt.
  • Aktivt påverkat utvecklingen av svensk AI.
  • Ses som en förebild eller ledare inom AI området.
  • Verkar i eller delvis i Sverige i ett företag, inom akademin, offentlig sektor eller annan organisation.
  • Använt eller bidragit till användning av AI som skapat nytta och värde.

Källa: TechSverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.