Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Markus Hankkio efter dagens hovrättsdom i fallet där en 41-åring utan gängkoppling sköts ihjäl i Ronna hösten 2022. Foto: SVT

Åklagaren efter utebliven livstidsdom för mord i Ronna: ”Är nöjd trots allt”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren var ute efter en livstidsdom för den unga man som mördade 41-åringen i Ronna hösten 2022. Men han fick återigen se rätten döma emot den linjen i ett av Södertäljes mest omskrivna mord de senaste åren.

Den första oktober sköts en 41-årig man till döds i Karlhov, på väg mot Ronna längs med Enhörnaleden. Mannen hade inga kända gängkopplingar och har av polis och åklagare beskrivits som en felskjutning.

Tidigare i år kom domen i tingsrätten där fyra personer dömdes, varav en för mord. Nu slår hovrätten fast den domen, samt påföljden för mördaren som fortfarande bedöms ha varit under 18 år vid mordet. Därmed kan han inte dömas till livstid.

Våldsspiralen i Södertälje

Inte gått att klarlägga åldern

Trots att åklagaren Markus Hankkio startat två åldersbedömningar har det inte gått att klarlägga mördarens ålder, menar hovrätten.

– Förhoppningen hade man ju, även i tingsrätten tycker jag, att det fanns starka argument för att påstå att han var 18 år fyllda. Men sedan har ju domstolen inte tyckt det, så då får man rätta sig efter det, säger Markus Hankkio.

Hör mer om domen och åklagarens tankar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet