Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om kvällen då 41-åringen mördades i Ronna och vad polis och åklagare tror låg bakom skjutningen. Foto: polisens förundersökning

Man döms till fängelse för mord på 41-åring – hovrätten fastställer dom

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt går i stort sett på tingsrättens linje i mordet på 41-åringen i Ronna. Den åtalade anses fortfarande ha utfört dådet och man kan med säkerhet inte avgöra om skytten var över 18 år vid mordet.

Det var i oktober 2022 som en 41-åring man sköts till döds i Ronna. Fyra personer dömdes i tingsrätten, varav en för mord. Hovrätten fastställer nu tingsrättens bedömning kring mordet.

Det som varit i fokus under rättsprocessen är den morddömde mannens ålder och bedömningen av den.

Våldsspiralen i Södertälje

Dömdes till 9,5 års fängelse

I tingsrätten yrkade åklagaren på livstids fängelse men eftersom han enligt folkbokföringen var under 18 år vid tidpunkten för mordet dömdes han till 9,5 års fängelse.

Men då mannen, som är född utomlands, vid tidigare brott uppgett att han egentligen är två år äldre, gjordes en åldersbedömning. Den visade att mannen sannolikt var 18 år eller äldre men att det inte gick att fastställa.

Ny utredning av ålder

Domen överklagades till hovrätten, både av åklagaren och försvarssidan. Försvaret ville se mannen helt friad.

Inför hovrättsförhandlingarna genomfördes en ny undersökning som ”kan tala för” att mördaren är 21 år eller äldre, vilket i så fall innebär att han var 18 år vid mordet. Men hovrätten ansåg inte att det var bevis nog.

I domen skriver hovrätten:

”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det inte är klarlagt att XX hade fyllt 18 år vid tidpunkten för gärningarna. Det som tagits upp i hovrätten leder inte till någon annan slutsats.”

Sänkt straff med fem år

Förutom skytten åtalades 13 personer för att på olika sätt vara inblandade i mordet samt för en misshandel i januari 2022.

Tre av dessa dömdes åter av hovrätten, men några straff ändrades. Mest anmärkningsvärt var att en 27-åring fick sitt straff förkortat.

Mannen dömdes i tingsrätten till drygt sju års fängelse för stämpling till mord. Men det straffet sänktes till två år och en månad och rubricerades till ”grovt vapenbrott”. Anledningen är att hovrätten inte anser det bevisat att han planerade mordet, såsom tingsrätten ansåg.

Texten uppdateras

Hör i videon ovan om händelseförloppet och vad som tros ligga bakom mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet