Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Besvärande för honom”. Hör Jonas Brunberg, domare på Södertälje tingsrätt, svara på tre frågor om åldersbedömningen. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Mordet på 41-åringen: Mördarens ålder utreds på nytt efter överklaganden

Uppdaterad
Publicerad

Det råder oklarheter kring åldern på den man som dömdes för mordet på 41-åringen i Ronna. Nu görs en ny åldersbedömning.

– Det som har lagts fram nu är inte tillräckligt för att konstatera om han är över 18 år, säger Jonas Brunberg, domare på Södertälje tingsrätt.

Mannen dömdes i början av året för mord i det som tros vara en felskjutning av en 41-årig man, hösten 2022. Åklagaren yrkade på livstids fängelse, men Södertälje tingsrätt dömde mannen till ett betydligt mildare straff: 9,5 års fängelse.

Ett av huvudskälen var att han, enligt folkbokföringen, var under 18 år, och då inte kan dömas till livstid.

Våldsspiralen i Södertälje

Men då mördaren, som är född utomlands, vid tidigare brott uppgett att han egentligen är två år äldre, så beslutades det om en åldersbedömning. Där framkom att den, då åtalade mannen, sannolikt var 18 år eller äldre, men att det inte gick att fastställa.

Ny åldersbedömning

Nu görs en ny åldersbedömning, denna gång ska nyckelbenet undersökas, vilket LT var först med att berätta.

– Det är för att kunna konstatera om han är 21 år eller äldre. Frågan lyftes av familjens målsägandebiträde, säger åklagaren Markus Hankkio.

Den dömde har överklagat domen till hovrätten och vill bli frikänd. Även åklagaren och den mördade mannens familj har överklagat och vill se att man prövar frågan om åldern igen.

– Det är viktigt för huruvida han kan dömas till livstid istället, säger Silvia Ingolfsdottir Åkermark, familjens juridiska ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet