41-åringen mördades under en promenad på väg från Karlhov till Ronna. Foto: SVT

Nya åldersbedömningen klar: ”Talar starkt för att han är 18 eller äldre”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom nya uppgifter angående mordet på 41-åringen i Ronna.

Den nya rättsmedicinska undersökning kan med säkerhet inte visa att mördaren var 18 år eller äldre vid brottet.

Tingsrätten har tidigare inte kunna bedöma att den dömde mördaren hade uppnått 18 år när brottet begicks och därför blev det inte livstids fängelse, vilket åklagaren yrkade på.

Det var också därför en ny undersökning gjordes inför nya förhandlingar i hovrätten.

Våldsspiralen i Södertälje

– Undersökningen är ytterligare en del i det utredningsunderlag som hovrätten har för att ta ställning till i bedömningen av åldersfrågan. Hur utfallet blir återstår att se i hovrättens dom, säger Markus Hankkio, åklagare.

Uppgav annan ålder

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för mannen som sköt ihjäl 41-åringen i Ronna 2022. Men han dömdes tidigare i år för 9,5 års fängelse. En anledning till det mildare straffet var att han, enligt folkbokföringen, var under 18 år vid tidpunkten för mordet.

En åldersbedömning kom på tal då mannen vid ett tidigare brott hade uppgett en annan ålder. Den första åldersbedömningen visade att han sannolikt var 18 år eller äldre, men det gick inte att fastställa, enligt Tingsrätten.

Kan tala för att han var myndig

Inte heller den nya undersökningen kan fastställa det. Det är dock fortfarande troligt att han var över 18 år när brottet begicks.

Undersökningen säger att det ”kan tala för” att mördaren vid undersökningstillfället nu i januari var 21 år eller äldre. Tre av två individer med den mognadsgraden i nyckelbenet är 21 år eller äldre menar överläkaren som lett undersökningen.

Var mördaren 21 år vid undersökningen var han därmed 18 år vid mordet i oktober 2022.

I en tidigare version av den här artikeln uppgavs att resultatet talade starkt för att den morddömde var 18 år eller äldre vid tiden för mordet. Men bedömningen syftar bara på åldern vid tiden för undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet