Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det sig att färre lever på bidrag i Södertälje? Sofia Lidén, resultatområdeschef, förklarar i klippet varför det förändrats. Foto: Maja Flygt/SVT

Färre lever på bidrag i Södertälje – socialtjänsten: Unga klarar sig bättre

Publicerad

Södertälje är den kommun i länet där flest lever på olika sociala ersättningar och bidrag. Nu visar nya siffror från Statistiska centralbyrån att bidragstagandet stadigt minskar. Förra året var bidragsstatistiken den lägsta på flera år.

Cirka 15 procent av befolkningen i arbetsför ålder i Södertälje försörjs av sociala ersättningar och bidrag. Det är flest i länet, men det har tydligt minskat över tid. Förra året var siffran den lägsta på åtta år, en trend som också speglas i hela landet.

”Ett generationsskifte”

Främst beror det på att arbetsmarknaden har varit fortsatt stark trots tuffa ekonomiska tider, menar Sofia Lidén, resultatområdeschef på enheten arbete och försörjning. I Södertälje ser man dessutom att många av de äldre som har fått ekonomiskt stöd nu övergår till pension.

– Det är ett generationsskifte där de yngre i högre grad tenderar att försörja sig och arbeta.

I Salem ligger siffran på cirka nio procent som lever på bidrag och ersättningar och i Nykvarn cirka åtta procent.

Bidragsstatistiken

De sociala ersättningarna och bidragen består av ersättning vid arbetslöshet, arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning och etableringsersättning.

Bland kommunerna i Stockholms län är det lägst andel i Danderyd som är försörjda av sociala ersättningar och bidrag, cirka 5 procent. Jämfört med 15 procent i Södertälje följt av 14 procent i Botkyrka.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.